marți, 29 decembrie 2015

Rodia

Toata lumea stie ca rodia este un fruct sănătos și delicios.
Un fruct copt cântareste aproximativ 175 de grame si bobitele roșii conțin aproximativ 30% din necesarul zilnic de vitamina C și aproximativ 36% din necesarul de vitamina K. În plus, rodia este bogata în acid folic si potasiu. Cu toate acestea, miezul de rodie este foarte dulce - un fruct conține în jur de 24 de grame de zahăr și 144 de calorii... ceea ce "îi este iertat" având în vedere varietatea de vitamine, minerale si compusi bioactivi ☺
Sucul de rodie conține punicalagin - un component antioxidant de trei ori mai puternic ca în vinul roșu sau în ceaiul verde. În plus, acidul elagic, denumit si "ulei din semințe de rodie" este cunoscut pentru efectul pozitiv asupra sanatatii.
Consumul sucului de rodie este o bogata sursa de sanatate: îmbunatateste fluxul de sânge, inhiba inflamațiile la nivelul tractului digestiv, contribuie la reducerea proceselor inflamatorii la nivelul sânilor si combate cancerul de colon, reduce tensiunea arterială si deci reduce riscul producerii unui atac de inima sau accident vascular cerebral, amelioreaza osteoartrita si durerie articulare, reduce nivelul de colesterol, combate infecții fungice si bacteriele, ajuta la prevenirea inflamatiilor bucale, îmbunătățeste puterea lingvistică și vizuală a memoriei, învioreaza si elimina oboseala pe timpul examenelor teoretice sau a exercitiilor fizice. (sursa info: Elle)
Pentru cei care înca nu stiu cum sa "abordeze" acest fruct cu coaja tare si bobite zemoase, iata o metoda ce mi-a fost adusa la cunostinta de Suzana, pe blogul Alexei ☺ Le multumesc amândurora!
Se taie capacul si se cresteaza coaja în lungime, ca si când am vrea sa împartim fructul în 6 - 8 segmente. Se umple cu apa un vas adânc si gura lata si se scufunda rodia pentru cateva minute, dupa care, sub apa, începem sa descojim fructul. Usor si fara pericolul de a stropi peretii bucatariei, bobitele se lasa desfacute simplu din alveole. Bobitele fiind grele, se depun pe fundul vasului, iar cojile se ridica la suprafata. Le îndepartam cu ajutorul unei linguri-spumiera, apoi varsam apa printr-o sita. Bobitele rosii, aromate si zemoase sunt gata pentru a fi servite.
O metoda eleganta si usoara de a desface rodia, prin care nici macar degetele nu ramân patate. Nu ramâne decât sa avurati fructul! ☺ Bon appétit!

16 comentarii:

  1. Imi place rodia si o consum cu placere.Am alta metoda de a o desface,dar asta cred ca e mai buna.O sa incerc.Numai bine si sarbatori placute incontinuare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. eu de cand am invatat metoda, doar asa ma procedez :) Bineînteles, în cazul în care nu centrifughez fructul doar pentru suc.
      Te pup. O seara minunata sa ai!

      Ștergere
  2. Oh da... rodia! Plina de proprietati din cele mai bune, asa cum ai scris/descris pe larg! o sa incerc si eu metoda propusa, cu ajutorul bolului de apa!
    Multumiri pentru display-ul oferit si imi propun sa fac o cura, pentru necesarul de vit. C, avand in vedere ca se gasesc acum din plin, pe langa celelalte fructe de sezon (asta tot ca mi s-a prescris doza zilnica de 1g/zi).
    Salutari calde, mii de multumiri, inca o data si abia astept viitoarele postari. Anul ce vine sa vina rodnic si imbelsugat, cu pozitivitate si optimism, cu multa, dar multa sanatate pentru toti cei dragi noua, din tot si toate, din ce ne place, mai ales!
    Spor la pregatiri, in continuare si Un An Nou Fericit! *-* Cu drag!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. din ziua in care ai postat tu fotografiile cu rodia, am mancat zilnic cate un fruct - exceptând zilele de Craciun, cand nu am avut timp :))
      Draga mea, am hotarât ca de la 1 ianuarie sa ma opresc a mai publica pe blog. Nu prea mai comenteaza nimeni si deci... nu am stimulent :) Oricum, am petrecut 6 ani plini, am cunoscut multe persoane interesante, cu care voi mentine legatura pe email sau fb... asa ca noi doua nu ne vom pierde una de alta, promit. Te pup si iti doresc zile senine pana la sfârsitul anului *-*
      Sanatate si La multi ani! An Nou cu vise împlinite si numai bucurii!

      Ștergere
    2. Tocmai vroiam sa iti spun ca si eu aplic aceasta metoda de decojire, dar...ce spui acolo? Cum sa nu mai scrii, draga mea???? Eu ti-am spus, scrie mai rar, dar cum sa nu mai scrii deloc. Zau, am ramas cam muta. Si mai aveam sa iti multumesc din suflet pentru felicitare si ca te-am sunat de doua ori pe nr. pe care il stiu eu. Eu te rog sa te razgandesti, pleeese

      Ștergere
    3. haha, esti draguta Mihaela! nu am hotarât asta pentru ca nu as avea timp, ci pentru ca gasesc ca nu are rost sa mai continui blogul. Saptamâna aceasta, am avut postari la care am atras atentia doar a doua persoane... La început, blogul a fost o cale de a comunica cu familia si prietenii din tara, apoi incet incet blogul a devenit locul in care "ma intalneam" cu prietenii. Schimbam impresii, ne împartaseam bune sau mai putin bune... In ultimul an, grupul de prieteni s-a subtiat rau - din fosta trupa eu sunt "senioara" pe blog. Nu imi mai gasesc locul in grupul nou de bloggeri... Si în plus, simt ca duc aici un monolog... nu comenteaza decat rar cate cineva... Tja. De prin octombrie am senzatia ca locul meu nu mai este aici, dar mi-am propus sa duc proiectul pana la sfârsitul de an - ma refer la Miercurea fara cuvinte si Clubul cinefililor. Voi incepe un an nou, cu altfel de proiecte, care sa nu mai aiba legatura cu blogosfera.
      Imi pare rau ca am ratat apelurile - nu am stiut al cui este numarul, altfel as fi sunat inapoi. Saptamana trecuta am fost ocupata cu musafirii mei si telefonul mobil a fost mereu uitat pe undeva în poseta. Ma bucur ca te-ai gandit la mine. Te pup. Noapte buna :-*

      Ștergere
  3. O metodasuper!
    O s-o aplic si eu,dar pana atunci mai mananc un ...mar.;)Doar codita i-a mai ramas deoarece eu mananc si samburii fiindca stiu ca sunt sanatosi daca nu mananc prea multi.:))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. si eu mananc merele tot asa :))) De altfel, nu trece vreo zi fara sa mananc macar un kilogram de fructe! :)) Te pup. Seara faina!

      Ștergere
  4. Am descoperit tarziu acest fruct. Dar metoda sub apa este cred cea mai usoara.
    Am cumparat recent un otet de rodie, dar am zis ca il voi deschide chiar pe 31, asa simbolic!
    Ce vrei sa spui ca nu vei mai publica e blog? Nu suna deloc bine, ca sa spun asa...

    Un sfarsit de an cat mai frumos si un an nou dupa dorinta ta!
    La Multi Ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, metoda pe care ne-ai sugerat-o atunci, am descoperit-o fiind cea mai buna!
      Otet de rodie... trebuie sa fie ceva tare fin, sunt curioasa ce aroma are. Deci pe 31 sa fie!
      Da, am scris ceea ce mi-am propus - voi pune punct blogului, in noul an, însa nu il voi închide. Poate ca voi mai intra cândva sa va citesc pe voi :) Eu insa nu voi mai publica nicio fotografie si nu voi mai scrie niciun cuvintel... Au trecut 6 ani si 4 luni :) Toti cei pe care i-am cunoscut atunci pe blog s-au retras...
      Te pup Suzana. La multi ani, cu sanatate si numai bucurii!

      Ștergere
  5. Am salvat şi postarea asta, alături de reţeta pentru imunitate.
    Offff... ce veste tristă cu închiderea (sau, mă rog, ce e a) blogului! Scrii pentru tine, nu ca să ai comentarii... zic. Un jurnal de suflet, pe care să îl răsfoieşti din când în când. Nu neapărat zilnic - îmi închipui cât timp mănâncă. Lumea bloggerilor de azi e una dură, am constatat asta pe propria piele; dacă nu faci un pic de publicitate, marketing, nu exişti, aproape că nu mai există nimic cu suflet... pur.
    În fine, e decizia ta... La mulţi ani 2016!
    Ioana

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi place rodia, am cautat aceste metode de "curatare" acum ceva timp, aveam nevoie deoarece stropeam totul prin jur :))). Yummy, am vazut si kaki, ioi cat imi plac. M-a intristat decizia ta de a inchide blogul, initial am crezut ca nu am citit cu atentie... sper doar sa fie o decizie de moment. Nu stiu cum e aceasta lume a blogosferi, dar intr-adevar nu e tocmai placut sa fie mai mult monolog... daca asta simti. De ce toate lucruile frumoase se sfarsesc? Sper sa ne mai auzim pe fb :), m-as bucura tare mult . O zi cu spor. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce pofta mi-ai facut! Cam asa curat si eu odia, acum insa am vazut mai bine cum sa tai rodia, eu o abordam subacvatic cam haotic :) Imi pare rau de hotararea ta de-a inceta sa mai postezi pe blog. Iti respect insa decizia, asa cum te cunosc, cu siguranta ai proiecte noi in plan pe 2016. Sa fii inspirata, draga prietena!

    RăspundețiȘtergere
  8. O minune de fruct.Cu așa mese îmbelșugate de Sărbători, ne mai trebuie și asemenea bunătăți pentru.... „degresare” ! :-)

    RăspundețiȘtergere
  9. chiar super bune1 fiica-mea consuma foarte mult!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Si la noi se mananca multe rodii insa de o luna nu mai nimeresc niciuna buna de la market :(

    RăspundețiȘtergere